5 NİSAN AVUKATLAR GÜNÜ

05.04.2020
BOLU BAROSU BAŞKANLIĞI BİLDİRİSİ

Olağanüstü koşullarda yaşadığımız bu günlerde , 2020 yılında coşku ile kutlamamız gereken Avukatlar gününe eriştik. Maalesef bu yıl Avukatlar gününü hep birlikte coşkuyla kutlamak yerine , evlerimizde kendi başımıza kutlamakla yetinmek zorunda kaldık. Fiziken ayrı mekanlarda olsak bile , biliyorum ki , tüm Avukatlar manevi olarak hep birlikte olduklarını hissediyorlar. Her zaman söylediğimiz gibi , “biz gücümüzü birlikteliğimizden” alıyoruz. Bu birlikteliğimiz , birbirimize olan sevgimizden ve tahammülümüzden kaynaklıdır. En önemli istemimiz , Hukukun Üstünlüğü , Yargının Bağımsızlığı ilkelerinin  her zaman var olması ve en ufak tartışmaya dahi açılmamış olmasıdır. Biz Avukatlar , Adaletin ve Demokrasinin neferleri olmayı, Evrensel Hukuk Değerlerini benimsemeyi  kendimize görev bildik. Bu görevimizin bilinci içerisinde olacağımızı bir defa daha yüksek sesle , bu vesileyle dile getirmek gerekmektedir.

Bize dayatılan bireyselleşmeyi reddediyoruz. Avukatlar , görevlerini Halk içinde ve Halkla birlikte yapan meslek grubudur. Her gün müvekkillerimizle birlikteyiz ve onlarla birlikte olmak bizim en önemli özelliğimiz ve görevimizdir.

Hukuk Oligarşisinin yaratılmasına karşıyız. Hukuk Aristokrasisinin oluşmasını kabul etmemiz mümkün değildir. Yüce Türk Milleti Adına karar veren erkin , Halktan  ayrıştırılmasını istemiyoruz. Güvenlik gibi gerekçelerle , Adliyelerde oluşturulan kısıtlı alanların , Adalete hizmet etmeyeceğini bu günden ilan ediyoruz.

Yaşadığımız olağanüstü koşulları vesile kılıp , yargılamanın teknoloji , telekomünikasyon , güvenlik veya  yapay zeka gibi litaratüre girmeye başlayan kavramlar bahane edilerek insansızlaştırılması , Adalet kavramının özüne aykırıdır. Adalet , insana özgü ve insandan ayrıştırılması mümkün olmayan bir kavramdır. Adalet , insani bir kavramdır. İnsanın bulunmadığı ve fiziken  katılmadığı bir ortamda Adaletin gerçekleşebileceğini de düşünmüyoruz.

Yargı Erkinin ayrılmaz ve olmazsa olmaz bir parçası ,  savunma görevini üstlenen Avukatlardır. Avukatların olmadığı yerde Adaletten söz edilmesi mümkün değildir. Unutmamak gerekir ki , tarih iddianameleri değil , Savunmaları yazar.

Amacımız , Avukatlar Gününü vesile kılarak mesleğimizi en öne koymak değildir. Aksine Avukatlık Mesleğinin , Yargı Erkinin ayrılmaz ve olmazsa olmaz bir ayağı olduğunu ,bu kabulün her türlü tartışmadan uzak olduğunu  bir defa daha vurgulamaktır.

Avukatların birlikteliğinin sembolü ve meslek örgütleri olan BAROLAR ın çatısı altında mesleğimizi ifa ediyoruz. Bu yıl Bolu Barosunun kuruluşunun 70. Yılıdır. Bolu Barosu 70 yıllık ulu bir çınar haline gelmiştir.  Türkiye Barolar Birliği de , Baroların gönüllü olarak bir araya gelerek oluşturduğu ve birlikteliklerinin sembolü olan bir kurumdur.

Meslek örgütlerimizin çatısı altında , Anayasada düzenlenen ilkelere bağlı , Türkiye Cumhuriyeti nin “demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti” olması gerektiğinin bilinci içerisindeyiz. Yaşadığımız bu olağanüstü günlerde de “Sosyal  Devlet” kavramının içeriğinin ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır.

Avukatlar Günümüzü normalleşecek zamanlarda , sağlıkta ve tüm halkımızla birlikte kutlama umudumuzu , bu günkü tarihe not düşerek ,

05.Nisan 2020    AVUKATLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN…