5 NİSAN AVUKATLAR GÜNÜ

05.04.2019

Ömürlerinin en güzel  zamanlarını hukukun üstünlüğü mücadelesi  için feda eden değerli meslektaşlarım.  Görevinizi yerine getirirken gösterdiğiniz onurlu mücadele yanında  aynı zamanda Hukuk devleti ve Yargı Bağımsızlığı için verdiğiniz mücadele için sizleri alkışlıyorum. AVUKATLAR GÜNÜNÜZ kutlu olsun. Tüm meslektaşlarımı saygı ile selamlıyorum.

Bu mesleğe emek vermiş , yıllarca bu mesleği asaletle yapmış ve ebediyete intikal etmiş değerli üsdatlarımızı rahmet ve hürmetle anmak isterim. Şu anda mesleklerini yapmamakla birlikte , hali hayatta olanlara da sağlıklı uzun ömürler dilerim. Mesleğimizin asaleti ve geleceği açısından kendilerine çok şeyler borçluyuz.

Bu gün bizim için önemlidir. Bu gün vesilesiyle mesleğimizi ve mesleğimizin önemini bir defa daha ifade etmemiz ve mesleğimizin Adalet Kurumu içerisindeki yadsınamaz yerini bir defa daha belirtmemiz  gereklidir.

Devletin üç erkinden biri olan yargı kurumunun ,  üç unsurundan biri olan savunma makamını temsil ediyoruz. Savunmanın en kutsal hak olduğu konusunda hiçbir itilaf yoktur. İşte bizim mesleğimizin kutsal yönü de , savunma hakkının kutsallığından kaynaklıdır.

Adalet kurumu içerisinde ne kendimizi öne çıkarabiliriz , ne de arkada bir yere koyabiliriz. Bu eşitliğin içerisinde bir eşitiz. Avukatlar  olmazsa adalet de olmaz. Adalet içindeki yerimizi kimseye ispatlamakla zorunlu değiliz. Çünkü varız. Yargı erki içerisinde eşit olarak varız. Görevimizi yaparken , hiçbir kimse, hiçbir kurum bizi yok sayamaz.

Biz Avukatlar , yılmadan adaleti arıyoruz. Adaletin gerçekleşmesi için verdiğimiz mücadelenin büyüklüğü  bilgimizden , fikirlerimizden ve geniş ufkumuzdan kaynaklanıyor. Burada altını çizerek ifade etmem gerekir ki, mesleğimizi ifa ederken bağımsızız.  Mesleğimizin asaleti bağımsızlığımızdan kaynaklıdır.

Demokrasiye , Hukukun üstünlüğüne , Yargının Bağımsızlığına olan inancımız ,  en önemli ayırıcı özelliğimizdir. Bağımsız Yargının bağımsız Avukatları olmak en büyük dileğimizdir. Bağımsız Yargının önündeki tüm engellerin kalkmasını istemek en büyük hakkımızdır.

Bu gün vesilesiyle birkaç hususu kamuoyu ile paylaşmak isterim.

Mesleğimizi yaparken her gün içinde bulunduğumuz Adliyelerin idari kararlarına katılamadığımız malumunuzdur. Baroların Adalet Komisyonlarında temsil edilmesi en büyük arzumuzdur.

Yarışırcasına açılan Hukuk Fakültelerinin , Hukuka hiçbir katkısının olmadığı görülmüştür. Yeni Hukuk Fakülteleri açmak yerine , nitelikli Hukuk Eğitiminin gerçekleştirilmesi , hukuk sistemimiz açısından en önemli konudur.

Hukukta yeterlilik sınavının bir an önce yasalaşması gereklidir. Bu da yeterli olmayacaktır. Avukatlık sınavının da , aynen Hakimlik - Savcılık sınavlarında olduğu gibi yakın zamanda gündeme alınması gereklidir.

Gece gündüz gözetilmeden verilen CMK hizmetlerinde ücretler yeterli düzeye çıkartılmalı , CMK görevlendirilmelerinde KDV tamamen kaldırılmalıdır.

Savunma hakkına daha kolay  ulaşılabilmesi için , Kamu Hizmeti veren ve aynı zamanda serbest meslek ifa eden Avukatların hizmetlerindeki KDV  , temel ihtiyaç maddelerine uygulanan KDV oranlarına indirilmelidir.

Avukatların kanunlardan ve  Avukatlık Kanunundan kaynaklanan delil toplama , delillere ulaşma , bilgi ve belge edinme haklarının önüne konulan keyfi engeller kaldırılmalıdır. Bu istemimiz “silahların eşitliği” prensibi gereğidir.

Kadimden beri var olan kutsal mesleğimizin kazanımlarından ödün vermeyeceğimizi bir kez daha Bolu Barosu adına ifade ediyorum.

DEĞERLİ MESLEKTAŞLARIM,

Başkanlığını yapmaktan onur duyduğum , Bolu Barosunda geçmişten bu güne kadar Başkanlık yapmış , kurullarında görev almış tüm meslektaşlarıma teşekkürlerimi sunuyorum. Ebediyete intikal edenlerin manevi huzurunda saygı ile eğiliyorum. Bolu Barosu Hukukun Üstünlüğü ve Demokrasi mücadelesinde her zaman en önde olmuş 69 yıllık ulu bir çınar haline gelmiştir. Bolu Barosu olarak , hukukun üstünlüğüne , demokrasiye , insan haklarına ve Türkiye Cumhuriyetinin kazanımlarına inancımızı ve bağlılığımızı ifade etmek isterim. Baro olarak gücümüz , birlikteliğimizden , genişliğimizden, birbirimize olana saygımızdan ve sabrımızdan kaynaklıdır. Bu gücümüzü her zaman ve her alanda kullanacağımızı ve gerektiğinde kullanmaktan hiçbir zaman kaçınmayacağımızı Bolu Barosu Avukatları adına Kamuoyumuzla paylaşıyorum.

Saygılarımla…

Bolu Baro Başkanı