Haberler

BASINA VE KAMUOYUNA DUYURUMUZDUR

10.07.2020
BOLU BAROSU BAŞKANLIĞI

Baroların varlığı  ve gerekliliği ; esas olarak Anayasanın başlangıç hükümlerinde tanımlanan ruhuna ve yine Anayasanın 2. Maddesinde tanımlanan Cumhuriyetin niteliklerine dayanır. En nihayetinde yine Anayasanın 135. Maddesinde vücut bulduğu haliyle Kamu Kurumu Niteliğindeki Meslek Kuruluşu olarak tanımlanmıştır Barolar.

 

Avukatlık Kanunun 76 . maddesinde Baroların kuruluş ve nitelikleri ve 95. Maddesinde Yönetim Kurulunun görevleri sayılmıştır. Barolar Kamu Kurumu niteliğindeki tüzel kişilerdir. Adil Yargılanma hakkının ana  bileşenlerinden savunma ayağını temsil eder. En önemlisi Anayasada düzenlenmiş haliyle  Demokratik Hukuk Devletinin ana bileşenlerindendir.

 

Barolar Dernek , Vakıf, Sendika gibi üye olup olmamanın şahsın iradesine  dayalı olduğu gönüllü örgütlenmelerden nitelik olarak ayrıdır. Saydığımız diğer tüzel kişilikler özel hukuk tüzel kişilikleridir. Bu sebeple Baroların hukuki rejimi , diğer sivil toplum örgütlerinin özel hukuk tüzel kişilerinin tabi olduğu hukuki rejim ve ilkeler esas alınarak belirlenemez. Barolar ancak yasa ile kurulabilir.

 

Avukatlar ve dolayısıyla barolar insanların adil yargılanmasını sağlayan sav-savunma-hüküm üçlüsünün, savunma ayağını temsil eder. Avukatın olmadığı yerde adil yargılamanın olduğundan bahsedilemez . Avukatlar ve dolayısıyla Barolar Adaletin olmazsa olmazı ve adaletin güvencesidir. Avukatın olmadığı yerde adalet olmaz. Unutmamak gerekir ki Savunma bir gün istisnasız herkese lazım olacaktır.

 

Hukukun üstünlüğü her şeyden önemlidir. Mahkemelere ulaşma olanağı bulunmuyorsa hukukun üstünlüğünden söz etmek mümkün değildir. Avukat ve avukatların meslek birliği Barolar mahkemeye somut ve etkili ulaşma hakkının güvencesidir. Hükmü veren mahkemelerin karanının sorgulanmamasının güvencesidir Avukatlar. Hukuk güvenliğinin temel yapılarıdır.

 

“Herkes , davasının hakkaniyete uygun bir şekilde dinletebilme hakkına sahiptir”. Hukukta buna “Silahların eşitliği ilkesi” diyoruz. Savunma , Uyuşmazlıklarda adil bir dengenin gözetilmesi , oluşturulabilmesi için en etkili ve gerekli aktördür.

 

Bağımsız ve tarafsız Yargılama olması gerektiği kuşkusuzdur. Yargının bağımsız ve tarafsız olması yeterli değildir. Aynı zamanda dışarıdan bakıldığında Yargı  tarafsız olarak da görünmelidir. Kimsenin Yargının bağımsızlığından ve tarafsızlığından en ufak bir şüphesi olmamalıdır. Yargının bağımsızlığından söz edebilmek için Yargıcın bağımsız olması ve bağımsız görünmesi yanında , özgür – bağımsız ve özerk bir savunmanın olması gerektiğinden de hiçbir kuşku olmamalıdır.

 

Avukatların cüppelerinde cep , ilik ve düğme yoktur. Bu cüppe savunmanın bağımsızlığını ve kutsallığını temsil eder. Savunma bağımsız değilse , Yargının bağımsızlığından ve tarafsızlığından da bahsetmek mümkün olamaz. Özgür ve Özerk bir savunma için, Baroların da özgür ve özerk olması şarttır. Birden fazla Baronun olması gerektiğini dile getirmek ve kabul etmek , Baroların özgürlüğünü ve özerkliğini ortadan kaldıracaktır. Bu takdirde savunmanın özgürlüğünden bahsetmek de mümkün olamayacaktır. Bizim çoklu Baro olarak tanımlanan ve TBMM Adalet Komisyonundan geçen yasa düzenlemesine itirazımız bu nedenledir. Yargının bileşenlerinden olan avukatların ve baroların etkisizleştirilmesine  , işlevsizleştirilmesinedir itirazımız.

Biz avukatlar , barolar olarak siyasal bir eylem içerisinde ve gayretinde değiliz. Tekrar ifade ediyorum , altını çizerek beyan ediyorum. Bizim siyasetimiz İnsan hakları , Yargının Bağımsızlığı ve tarafsızlığı , Hukukun üstünlüğü adınadır. İsteğimiz doğrudan bizi ilgilendiren bir yasal düzenleme yapılırken bizim fikirlerimizin alınmasıdır. Amacımız Savunmanın özgürlüğü ve özerkliğidir.  İtirazımız ve mücadelemiz savunmanın özgürlüğü ve özerkliği adınadır.

 

 

Çoklu Baro olarak tanımlanan uygulamanın , Anayasanın 135. Maddesinde sıralanan amaçları daha iyi karşılayacağı yönünde savunulabilecek hiçbir gerekçe , sunulabilecek hiçbir kanıt yoktur. Tam aksine , mevcut haliyle Barolar bu amaçları daha iyi karşılar durumdadırlar. Birden fazla Baro birden fazla uygulama anlamına gelecektir. Hukukta yeknesaklık önemlidir. Farklı uygulamanın yeknesaklığı ortadan kaldıracağı ve bir karmaşaya neden olacağı şüphesizdir.

 

 

 

Bölünmüş Barolar , ayrışmalara ve kutuplaşmalara , Baroların siyasallaşmasına yol açabileceği gibi ,  vatandaşların adalete erişiminde ve adalete erişimin kolaylaştırılmasında da zorluklara neden olacaktır. Barolar ve Avukatlar tarafından CMK kapsamında ve Adli Yardım kapsamında verilen hizmetlerin aksamasına neden olacaktır. Barolar arasında ortaya çıkabilecek rekabetleşme, avukatların  mesleklerini yapabilmesini daha da zorlaştıracaktır. Avukatların birbirleriyle ve halkla olan karşılıklı güveni sarsılacaktır. Disiplin uygulamaları farklılaşacak , zayıflayacaktır.

 

Aynı yerde , aynı adda birden fazla Kamu Kurumu niteliğindeki Kamu Tüzel kişiliklerinin kurulması , Devletin tanımlanan üniter yapısına da aykırıdır. Anayasadan kaynaklanan kamusal yetki , tek elden kullanılmayı gerektirir. Bir ilde aynı ad ve yetki ile birden fazla Kamu Kurumu oluşturulamayacağına göre , birden fazla Baro Kurulması da , kamusal yetki kavramının içeriğine aykırı olacaktır.  Sonuç itibariyle Anayasa değişmeden , yapılacak düzenleme de Anayasaya aykırı kalacaktır.

 

 

 

Avukatlık Kanunun 1. Maddesinde yapılan düzenleme şu şekildedir. “ Avukatlık, kamu hizmeti ve serbest bir meslektir. Avukat, yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmayı serbestçe temsil eder”

Mesleğimizi yapılan tanımlamaya uygun olarak ifa edebilmemiz için , Bağımsız ve Özerk bir Baro  olmasının gerektiği noktasında bir tartışma yoktur. Türkiye’nin ve Avukatların gündemi birden çok Baro değildir. Avukatların Pandemi sürecinde sorunu herkes gibi geçim sorunudur.

Bırakalım Avukatlık Yasasını değiştirmeyi ,  süreç düzelene kadar bir kenara koyalım. Gelin hep birlikte Demokratik Hukuk Devletini yükseltmek , Yargının güvenirliğini ve güvenliğini yeniden temin etmek , İnsan Haklarının güvenliğini sağlamak , Demokrasiyi yükseltmek , Cumhuriyeti korumak için birleşelim.

Kamuoyuna ve Basına Saygılarımızla bildiririz.